Koordinovanejšia EÚ je možná - Matarazzo, Raffaello
Prvého decembra 2010 uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku do praxe novú Európsku službu pre vonkajšiu činnosť (ESVČ). Jej hlavným cieľom je asistovať vysokej predstaviteľke, aby lepšie koordinovala zahraničnopolitické rozhodnutia, ktoré sa prijímajú na medzinárodnej úrovni, s vonkajšími politikami a finančnými nástrojmi EÚ, ktoré spadajú do kompetencie Komisie. Implementácia ESVČ bude možno najdôležitejším testom úspešnosti lisabonských inštitúcií.