CRM - kľúč k efektívnemu podnikaniu - Cárachová, Magdaléna
Efektívne riadenie vzťahov so zákazníkmi. Hlavné zásady orientácie na zákazníka - CRM systém. Výkonnosť a efektivita. Zhodnotenie znalostí o zákazníkovi. Riadenie komunikácie. Zapojenie partnerov. Customer intelligence.