Zdravotné charakteristiky obyvateľstva SR - Pechová, Michaela, 1977-
Očakávaná dĺžka života pri narodení v poslednom storočí rapídne narástla, a to vďaka množstvu dôležitých faktorov, ako znižovanie detskej úmrtnosti, zvyšovanie životného štandardu. Hlavným problémom pri výpočte dĺžky života v zdraví je zistenie podielu osôb s rôznym typom zdravia. Spôsob zisťovania ovplyvňuje kvalitu údajov. Podľa odpovedí respondentov sa dajú určiť tri ukazovatele: stredná dĺžka života v dobrom zdrav, priemernom zdraví a v zlom zdraví . Faktory vplývajúce na zdravotný stav populácie sú : genetika, spôsob života, životné a pracovné prostredie a efekty činnosti zdravotníckych služieb, sociálno – ekonomická štruktúra a sociálne vzťahy.