Energetické záujmy Ruska - Gonda, Vladimír
Rusko má ambíciu upevniť svoju pozíciu vedúceho energetického partnera na európskom energetickom trhu a zároveň rozšíriť sféru svojho vplyvu. Sleduje strategický zámer diverzifikácie prepravných trás energetických zdrojov s cieľom znížiť závislosť od tranzitných krajín (Ukrajina, Bielorusko). Osobitný význam pre Rusko v súčasných podmienkach konkurenčného boja o prístup k energetickým zdrojom má Kaspický región a Centrálna Ázia. Rusko sa snaží udržať si tu svoj vplyv a obmedziť prístup Európskej únie k energetickým zdrojom za hranicami Ruska.