The relations between the rent and price of agricultural land in the EU countries - Střeleček, František
Cena pôdy sa v období 2000-2007 vyvíjala nerovnomerne, u väčšiny štátov EÚ sa zvyšovala. Pomer prenájmu k trhovej cene pôdy označovaný ako miera kapitalizácie sa pohyboval v rozmedzí 2-3 percent. Cena poľnohospodárskej pôdy vzhľadom k prenájmu sa vyznačuje pomerne významnou cenovou remanenciou. Výsledkom tejto remanencie pri vysokom tempe rastu prenájmu je nereálne vysoká miera zúročenia. Táto situácia znamená výhodu pre vlastníkov pozemkov a nevýhodu pre nájomcov poľnohospodárskej pôdy.