Nástroje riešenia environmentálnej migrácie na výskumnej a politickej úrovni - Černota, Mikuláš, 1979-
Presídľovanie populácií z dôvodu hľadania lepších podmienok na život je fenomém starý ako ľudstvo samo. Environmentálne udalosti a procesy spojené s globálnou klimatickou zmenou spôsobujú vo zvyšujúcej sa miere pohyby más v rámci aj medzi hranicami štátov. Vážne environmentálne problémy môžu mať úlohu pri konfliktoch a migrácii, čo môže následne vyvolať konflikty v cieľových oblastiach migrácie. Vážne zmeny v životnom prostredí môžu dosiahnuť omnoho väčší vplyv na premiestňovanie populácií. Budúca agenda výskumu sa bude detailnejšie zaoberať javom, ako migrácia môže prispieť k adaptačnému úsiliu ku klimatickým zmenám.