Airbus a Boeing - kto z koho? - Grančay, Martin, 1984-2024
Analýza úspešnosti Airbusu a Boeingu v získavaní objednávok z rôznych svetových regiónov. Faktor regionálnej identity a jeho vplyv na rozhodnutie aerolínií o tom, lietadlá ktorého výrobcu obstarať. Závery z analýzy - americkí klienti uprednostňujú Boeing, zatiaľ čo európski klienti preferujú Airbus. Miera preferencie Boeingu v Severnej Amerike je pritom vyššia ako miera preferencie Airbusu v Európe. V ostatných regiónoch hrá pri výbere dodávateľa lietadiel významnú úlohu historické a politické prepojenie regiónu na USA alebo Európu. Najvyššiu preferenciu Airbusu vykazujú klienti z Blízkeho východu. Najvyššiu preferenciu Boeingu majú klienti z Oceánie.