Hrozí globálna potravinová kríza? - Chovancová, Božena
Niektoré odborné publikácie upozorňujú na nový fenomén, ktorý sa začína prejavovať po finančnej kríze, a tou je potravinová kríza. Nebezpečenstvo potravinovej krízy spojenej s rastúcimi cenami je „na obzore“. Istú súvislosť možno hľadať v predchádzajúcom vývoji cien na trhu poľnohospodárskych komodít. Rast cien potravín na komoditných trhoch spustili v 70. rokoch najmä ropné šoky, pri ktorých sa cena ropy na svetových trhoch zvýšila takmer štvornásobne.