Udržateľnosť zdravotníckych financií - Kuchta, Ľuboš
Dlhodobá udržateľnosť verejných financií vystupuje ako proklamovany cieľ všetkých členských krajín Európskej únie. Udržať pod kontrolou verejný rozpočet ako celok predpokladá zodpovedne kontrolovať rozpočty jednotlivých sektorov verejnej politiky. Konkrétne zdravotníctvo, vzhľadom na svetový trend rastu výdavkov, predstavuje významnú výzvu pre fiškálnu politiku. Príspevok sumarizuje prístupy k meraniu fiškálnej udržateľnosti zdravotníctva. Tie jasne poukazujú na súvislosti, ktoré je pri zodpovednom fiškálnom nastavení financovania zdravotníctva potrebné brať do úvahy.