Pohľad na jednotkové náklady práce - Jankacká, Katarína
Náklady práce sa všeobecne pokladajú za dôležitý faktor v analýze krátkodobého a strednodobého hospodárskeho vývoja. Medzi nákladmi práce a produktivitou práce je veľmi úzky vzťah. Náklady práce sa považujú za skutočný ukazovateľ konkurencieschopnosti ekonomiky a jej odvetví. Keďže časové rady indexov nákladov práce sa často používajú pri monitorovaní vývojov nákladov práce pre EÚ a jej členské štáty, je nanajvýš dôležité, aby vnútroštátne orgány poskytovali hodnotiacej komisii (Eurostat) údaje najvyššej kvality.