Čínska expanzia v Afrike - Markovič, Andrej
Obchodná výmena Číny s Afrikou vzrástla z 10,6 miliárd USD v roku 2000 na 40 miliárd USD v roku 2006 a podľa čínskych vládnych štatistík pokračuje v raste. Čína rezolútne a rapídne rozširuje svoju prítomnosť a vplyv na africkom kontinente, keď sa jej podniky pohybujú v teréne, kam sa západné firmy zdráhajú vstúpiť. Za menej než 10 rokov si Čína zabezpečila produkciu ropy a ťažobné dohody v afrických krajinách od Červeného mora až po Guinejský záliv.