Produktivita práce - Jankacká, Katarína
Produktivita práce je považovaná za ukazovateľ hospodárskeho rastu krajiny s najvyššou výpovednou schopnosťou. Slúži tiež ako indikátor pre porovnanie konkurencieschopnosti jednotlivých krajín, prípadne skupiny krajín. Poskytuje obraz efektivity procesov nielen na úrovni národohospodárskej, ale i odvetvovej, príp. podnikovej. Zvyšovanie produktivity možno docieliť dvoma spôsobmi. Prvým je cesta tzv. lacnej pracovnej sily, čiže úspora mzdových prostriedkov a pracovnej sily. Druhým spôsobom (spôsob zvyšovania konkurencieschopnosti vyspelých krajín) je cesta zavádzania inovácií do procesov výroby, zvyšovania znalostí pracovnej sily, orientácia na aktivity s vysokou pridanou hodnotou. Táto cesta zabezpečuje krajine trvalý a vyrovnaný hospodársky rast.