Není zákazník jako zákazník - Krkošková, Šárka
Rozpoznanie hodnotného a nehodnotného zákazníka ako podklad pre strategické rozhodovanie. Ako identifikovať efektívnych zákazníkov. Čo je to hodnota klienta. Výnosy a súčasná hodnota zákazníka. Akvizičné náklady na získanie zákazníka. Celoživotná hodnota zákazníka.