Nové technológie, produktivita, zamestnanosť a udržateľný rozvoj - Tomanovičová, Jana
Nové technológie v oblasti výroby obnoviteľných zdrojov energie na báze biotechnologického spracovania poľnohospodárskych plodín resp. drevín, spĺňajú požiadavku udržateľného rozvoja. Zároveň sa popri poľnohospodárskej výrobe rozvíja celý rad ďalších odvetví a súčasne sa znižuje zaburinenie nevyužívanej poľnohospodárskej pôdy. Následne dochádza k významnému zníženiu prirodzeného výskytu alergií a tým tiež k zvýšeniu produktivity práce. Ďalej sa rozvojom nových technológií v oblasti obnoviteľných zdrojov energie zaoberá tiež rozvoj malých vodných elektrární a veterných elektrární, ktoré spolu z rozvojom biotechnológií a s rozvojom nadväzujúcich nových odvetví dávajú možnosť vzniku nových pracovných príležitostí.