Kolik tváří má loajalita zákazníka? - Schüller, Anne M.
Aký je lojálny zákazník. Nový fenomén - utekajúci zákazník. Zoskupenie zákazníkov do skupín s rôznym stupňom lojálnosti. Zákazníci - sabotéri. Nelojálni zákazníci. Podmienení lojálni zákazníci. Totálne lojálni zákazníci. Zákazníci - fanúšikovia. Stanovenie kritérií lojálnosti. Systematický prístup k lojálnosti zákazníkov.