Imidž nie je nanič - Švorcová, Petra
Imidž firmy. Cielené vytváranie imidžu. Pocitový manažment. Dôležitosť dobrého mena, profesionality a spoľahlivosti. Imidž ako balík všetkých externých a interných krokov, ktoré spoločnosť podniká nielen voči zamestnancom, zákazníkom a partnerom, ale aj voči širokej verejnosti. Zamestnanci ako kľúčový prvok firemného imidžu. Sila sociálnych sietí.