Prehlbovanie vzťahov medzi Slovenskom a Ruskom od vstupu do EÚ - Kašťáková, Elena, 1974-
Pre európsku komunitu a pre SR predstavuje Rusko významného a nenahraditeľného dodávateľa energetických surovín. Rusko je tiež perspektívnym partnerom v strojárenskom, chemickom, potravinárskom priemysle , v poľnohospodárstve, v kultúre a v cestovnom ruchu. Zároveň tvorí pomerne rozsiahly trh s významným potenciálom ďalšieho rastu, na ktorý môžeme umiestňovať svoje tovary a služby. Zahraničný obchod SR a RF za roky 2004-2009. Dôsledky krízy v obchodno-hospodárskych vzťahoch.