Svetová bezpečnosť 20 rokov po rozpade bipolárneho sveta - Škvrnda, František
Pretrvávanie pozostatkov bipolarity v bezpečnostnej oblasti. Nedeliteľnosť a asymetria bezpečnosti. Prelínanie integračných a dezintegračných procesov. Stručná charakteristika súčasnej medzinárodnej bezpečnosti vo svetle nového chápania bezpečnosti. NATO a súčasná medzinárodná bezpečnosť vo svetle kritických teórií medzinárodných vzťahov.