Mírotvůrci, nebo pachatelé? Analýza negativních doprovodných jevů misí OSN na udržení míru - Menšíková, Jana
Operácia na udržanie mieru - peacekeeping. Doprovodné javy týchto operácií. Sexuálne zneužívanie. Warlordizmus. Nelegálne obchodovanie s primárnymi zdrojmi. Obchodovanie s ľuďmi. Národnostné zloženie členov misií. Prípadová štúdia - Demokratická republika Kongo a MONUC. Prípadová štúdia - Bosna a Hercegovina a UNMIBH. Prípadová štúdia - Sierra Leone a UNAMSIL. Prípadová štúdia - Bosna a Hercegovina a UNPROFOR.