Poznáte hodnoty svojich zákazníkov? - Chomová, Katarína, 1983-
Spotrebiteľská zodpovednosť voči sociálnym a ekologickým otázkam. Zmeny správania zákazníkov a prispôsobenie firemnej stratégie podnikov k ich požiadavkám. Aktivity spoločenskej zodpovednosti firiem. Smernica ISO 26 000 - norma o spoločenskej zodpovednosti.