Energetická bezpečnosť ako faktor celkovej bezpečnosti v krajinách subsaharskej Afriky - Bocora, Ján
Energetická bezpečnosť predstavuje organickú súčasť komplexnej bezpečnosti štátu. Stabilné a bezpečné dodávky energetických surovín sú len jedným z predpokladov budovania dlhodobej stratégie bezpečnosti. Dôležitými prvkami sú aj politická stabilita, ekonomický rast a sociálny rozvoj. V politicky nestabilnom prostredí je veľmi ťažké zabezpečiť nepretržité dodávky energetických zdrojov a bez potrebných energií je nemožné zabezpečiť optimálny ekonomický a sociálny rozvoj spoločnosti. Tieto implikácie sú najviac viditeľné v krajinách subsaharskej Afriky, ktorých značný potenciál v ťažbe a distribúcii energetických zdrojov nevyvoláva požadované efekty rastu blahobytu.