Teoretické aspekty medzinárodnej migrácie - komparácia modelov - Grešš, Martin, 1978-
V posledných rokoch môžeme pozorovať niekoľko všeobecných trendov v medzinárodnej migrácii, ku ktorým patrí globalizácia, zrýchľovanie, diferenciácia, feminizácia a rastúce spolitizovanie migrácie. Autor v príspevku analyzuje viaceré základné teoretické koncepcie týkajúce sa medzinárodnej migrácie, pretože základný neoklasický model založený na maximalizácii užitočnosti jednotlivca nie je schopný vysvetliť niektoré príčiny medzinárodnej migrácie v súčasnosti.