Srbsko: desať rokov po páde Miloševičovho režimu - Holzerová, Petra
Dňa 5. októbra 2010 uplynulo desať rokov od zvrhnutia Miloševičovho režimu vo Federatívnej republike Juhoslávia. Príspevok analyzuje charakter režimu, jeho ekonomické a sociálne dôsledky, faktory, ktoré viedli k jeho pádu ako aj procesy demokratizácie a ekonomickej transformácie v uplynulej dekáde. Režim nastolený v 90-tych rokoch vo FRJ napriek legálne pôsobiacej opozícii vykazoval znaky autoritárskeho režimu, ktorého negatívne dôsledky sú v mnohých sférach srbskej spoločnosti stále prítomné. Ukazovatele ekonomickej transformácie Európskej banky pre obnovu a rozvoj: Srbsko 2000 – 2009.