Genetická optimalizácia indukcie produkčných pravidiel - Krauspe, Kamil
Často diskutovaným aspektom úloh optimalizácie je problém uviaznutia. Neprosté úlohy sú charakteristické tým, že pre ne možno identifikovať niekoľko lokálne optimálnych riešení. Otázna je preto identifikácia globálneho optima, globálne optimálneho riešenia. V doméne techník hľadania cesty alebo riešenia v priestore (diagrame) riešení boli navrhnuté viaceré špeciálne postupy, väčšinou založené na vychyľovaní (napr. simulované žíhanie) ako riešiť uviaznutie. Podkladový algoritmus je pritom deterministický a zvyčajne heuristický –hľadanie vychádza z nepresnej alebo nedokázateľnej charakteristiky smerujúcej riešenie k nejakému optimu. Iným prístupom je využitie evolučných princípov, a teda stochastickej metódy, ktorej výsledkom sú kandidátske riešenia napokon deklarované za optimálne. V práci je aplikovaná technika genetického algoritmu na modelovanie rozhodovacích pravidiel alebo ich skupín.