Transformácia modelov sociálnych politík krajín Európskej únie v kontexte globalizácie a súčasnej hospodárskej a finančnej krízy - Puškárová, Paula, 1985-
Sociálne modely sa prispôsobujú len v krátkodobom horizonte, a to pod vplyvom súčasnej krízy, keďže sociálny systém sa snaží zastaviť, resp. obmedziť nárast nezamestnanosti. Z dlhodobého hľadiska sa sociálne modely transformujú len pomaly, jedným z motorov transformácie je proces starnutia obyvateľstva Európskej únie. Zároveň však neexistuje dostatočná verifikačná základňa (len parciálne dôkazy) pre hypotézu konvergencie sociálnych modelov. Rozdielnosť tradícií a interkultúrna diverzita v rámci „európskej kultúry“ zabezpečuje relatívne samostatný, izolovaný vývoj sociálnych systémov.