Príčiny návratu islamu do politiky - Sorby, Karol R.
K obrode islamu došlo v dôsledku všeobecného úpadku v moslimských krajinách. Od 70. rokov sa islamská obroda prejavila rozličným spôsobom. Radoví moslimovia oživili islamské rituály a spoločenské praktiky; intelektuáli sa odvrátili od otvorene európskeho a západného myslenia k islamským zdrojom. Obroda islamu poskytla útulok aj fundamentalistom, ktorí sa usilovali o islamskú revolúciu. Sily korupcie a neveriacich – sekulárni moslimovia, islamskí modernisti a Západ – vyhlásili fundamentalisti za zlo a rozhorel sa zápas s modernizmom.