Možné scenáre zjednotenia dvoch Kóreí - Szikorová, Nóra
Po prehodnotení všetkých externých a interných faktorov vplývajúcich na súčasnú geopolitickú situáciu v regióne Ďalekého východu existujú 4 scenáre, podľa ktorých by sa kórejská otázka dala vyriešiť: zjednotenie na základe mierovej integrácie a rokovaní, kolaps a absorpcia, zjednotenie prostredníctvom konfliktu alebo vojny a externá intervencia.