Zmeny svetovej bezpečnosti v prvom desaťročí 21. storočia - Škvrnda, František
Koncepcie usporiadania medzinárodných vzťahov v uplynulých 20 rokoch. Názory na súčasné usporiadanie medzinárodných vzťahov. Vodcovstvo USA v súčasnom svete. Kritika súčasného usporiadania medzinárodných vzťahov. Vytváranie multipolarity moci v súčasných medzinárodných vzťahoch. Interpolarita a voľná geometria v súčasných medzinárodných vzťahoch. Charakteristika základných procesov, ktoré ovplyvňujú súčasné usporiadanie medzinárodných vzťahov – postmoderna, globalizácia, rozpad bipolarity a vytváranie multipolarity. Vybrané problémy zmien svetovej bezpečnosti v prvom desaťročí 21. storočia.