Strategické problémy NATO v Afganistane - Tokár, Ľubomír
Analýza problémov NATO v doposiaľ najvýznamnejšej operácii aliancie - ISAF v Afganistane. NATO má značné problémy na mnohých úrovniach súčasne: ambiciózny cieľ, nesúlad medzi cieľmi operácie a prostriedkami, absencia hodnoverného miestneho partnera, sporná operačná doktrína a vlažná podpora zo strany niektorých spojencov. Tieto skúsenosti neveštia pre NATO svetlú budúcnosť pri operáciách podobného druhu v budúcnosti.