Typy testov a možnosti ich použitia vo vyučovacom procese - Stradiotová, Eva, 1963-
Testy na stanovenie úsilia učiteľa a študentovho úsilia, t.j. ako boli efektívni učitelia vo vyučovaní a študenti v ich študovaní. Kontrastívne kategórie ESL testov, napr. testy vedomostné - testy výkonu, testy subjektívne - testy objektívne, testy tvorivé - testy receptívne, testy jazykových zložiek/komponentov - testy komunikačných schopností, štandardné testy - testy vzťahujúce sa na kritériá, testy znalostné - kontrolné testy.