Nové víno do starých lahví? budoucnost diplomacie v době globalizace - Horký, Ondřej
Dejiny modernej diplomacie spojené so vznikom národných štátov. Národné štáty v súčasnosti pod silným tlakom globalizácie. Silný hospodársky rast rozvíjajúcich sa štátov a zároveň posilnenie ich politického vplyvu. Škandál WikiLeaks - spochybnenie demokratickej legitimity a zároveň aj technického zabezpečenia pre udržanie diplomatického tajomstva. Staronová rola diplomacie - práca so znalosťami a ich interpretácia. Požiadavka účinnej európskej diplomacie s jasným vymedzením európskeho záujmu. Ideál univerzálneho diplomata.