Stredomorská politika EÚ po arabskej revolte - Behr, Timo
Politika Európskej únie v záujme udržania regionálnej stability na Strednom východe a v severnej Afrike. Vybudovanie energetických a obchodných väzieb, kontrola migrácie a predchádzanie šíreniu terorizmu. Podpora zhora riadených reforiem. Európska politika susedstva (ENP). Únia pre Stredomorie. Vlna demokratických protestov a zvrhnutie režimov v Tunisku a Egypte. Prebiehajúce povstania v severnej Afrike - dilema na viacerých úrovniach pre politiku EÚ.