Systém krízového riadenia bánk: nástrahy návrhu - Laznia, Marcel
Európska komisia v januári 2011 zverejnila pracovný dokument o európskom systéme pre krízové riadenie bánk, ktorý načrtáva pravidlá a riešenia pre banky v problémoch, ako aj financovanie systému prostredníctvom špeciálnych fondov a bankových odvodov. Konzultačný proces k tomuto dokumentu bol ukončený v marci a do konca júna má byť predložený prvý legislatívny návrh. Dokument EK vychádza z aktuálnych diskusií o otázkach riešenia krízových situácií v prípade systémovo významných finančných spoločností. Cieľom iniciatívy EK, je vytvoriť efektívny systém (nástroje, inštitúcie a spôsob financovania), ktorý v budúcnosti v prípade problémov umožní obnovu (recovery) alebo riešenie problémov (resolution) zlyhaných bankových inštitúcií tak, aby sa minimalizovalo systémové riziko a zároveň na sanáciu neboli primárne použité prostriedky z verejných zdrojov.