Veľkosť miestnych samospráv verzus rozsah a efektívnosť poskytovaných služieb - Hamalová, Marta
Napriek významným presunom pôsobností zo štátnej správy na samosprávu obcí a fiškálnej decentralizácii, zvyšujúcej mieru finančnej nezávislosti obcí od štátu, sa dostatočne nepreukázala efektívnosť decentralizačného procesu. Mnohé sociálno-ekonomické analýzy dokumentujú, že jednou zo základných príčin neúspechu decentralizácie je značná rozdrobenosť sídelnej štruktúry a s ňou spojená nízka absorpčná kapacita malých obcí vykonávať zákonmi stanovený rozsah originálnych aj prenesených kompetencií.