Globalizácia v koncepciách globálnej politickej ekonómie - Horeháj, Jozef
Pojem medzinárodná politická ekonómia resp. globálna politická ekonómia sa v zahraničnej literatúre chápe nielen ako teória, ale častejšie ako označenie pre priestor praktickej hospodárskej a politickej činnosti, teda ako synonymum pojmu svetová ekonomika (svetové hospodárstvo). Prístupy ku globálnej politickej ekonómii: neomerkantilizmus alebo koncepcie ekonomického nacionalizmu, liberálne prístupy a tzv. kritické koncepcie. Charakteristika jednotlivých prístupov.