Symbióza ekonomickej a etickej spoločenskej zodpovednosti podnikov - Sedlák, Mikuláš
Primárnym ekonomickým cieľom podnikov sa stala maximalizácia zisku pre vlastníkov. Je to nesprávny účel. Podniky musia uspokojovať varietu potrieb aj iných záujmových subjektov (tzv. stakeholderov). Vznikla a začala sa rozvíjať kategória spoločenskej zodpovednosti podnikov. Jej najrozšírenejšia definícia je štvordimenzionálna. Nevyhnutnou súčasťou podniku je zisk, ktorý plní viaceré úlohy. Osobitnú úlohu má popri ekonomickej zodpovednosti etická zodpovednosť. Jej základom je manažérska etika.