Niektoré možné riziká ďalšieho vývoja svetovej, európskej a slovenskej ekonomiky - Sipko, Juraj
Súčasný vývoj svetovej ekonomiky. Medzi najväčšie riziká patria svetové ekonomické nerovnováhy, pretrvávajúce zlé úvery v bankovom sektore, neukončený proces reštrukturalizácie finančného sektora, neudržateľnosť verejných financií (hlavne neudržateľnosť verejného dlhu), menová nestabilita, nestabilita kapitálových pohybov z priemyselne vyspelých štátov do novoindustrializovaných štátov a protekcionizmus. Tieto riziká môžu ovplyvniť aj vývoj slovenskej ekonomiky. Vysoký stupeň otvorenosti slovenskej ekonomiky znamená, že je výraznou mierou ovplyvňovaná vonkajším prostredím.