Nástroje nákladového controllingu a ich uplatnenie v praxi - Teplická, Katarína
Controlling predstavuje dôležitú súčasť systému riadenia v podniku. Je to prostriedok orientovaný na plánovanie, kontrolu, koordináciu a informatizáciu procesov využiteľných pre potreby efektívneho riadenia. Umožňuje dosahovať podnikové ciele prostredníctvom analýzy odchýlok a hodnotiť ich významnosť resp. nevýznamnosť pre podnik. Súčasťou koncepcie podnikového controllingu je aj nákladový controlling, ktorý sa zameriava na oblasť riadenia nákladov v podniku. Dôležitosť tejto ekonomickej kategórie sa prejavuje nie len v oblasti efektívnosti a hospodárnosti riadenia, ale najmä v oblasti tvorby pridanej hodnoty. Pohľad na možnosti využitia nástrojov nákladového controllingu v praxi.