Rozpad Jugoslávie: Kosovo na začátku i na konci - Štěpánek, Václav
V 60. rokoch začali v Kosove nacionalistické tlaky, migrácia a osvojovanie územia na etnickom princípe. Kosovo do juhoslovanskej praxe zaviedlo nové, do tej doby v komunistickej Juhoslávii nemysliteľné diskriminačné paradigmy - diskrimináciu a dominanciu založenú na etnickom a nie na politickom či ideologickom princípe. Kosovské problémy možno označiť aj ako katalyzátor juhoslovanskej krízy.