Dopady jednotnej oblasti platieb v eurách – SEPA - Musa, Hussam
SEPA - Single Euro Payments Area (Jednotná oblasť platieb v eurách) je oblasť, kde spotrebitelia, podniky a ďalšie ekonomické subjekty môžu realizovať a prijímať platby v eurách v rámci Európy podľa rovnakých základných podmienok, práv a povinností bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa nachádzajú. Cieľom projektu SEPA je užšia európska integrácia a vytvorenie konkurenčného európskeho platobného trhu, ktorý môže priniesť vyššiu úroveň služieb, produktov a lacnejšie uskutočňovanie platieb. SEPA umožňuje zákazníkom realizovať bezhotovostné platby v eurách s ktorýmkoľvek účastníkom európskej oblasti pri použití jedného bankového účtu a jedného súboru platobných nástrojov. Všetky bežné platby v eurách sa stávajú „domácimi“ a stráca sa tak rozdiel medzi národnými a cezhraničnými platbami v euro oblasti.