Moderné prístupy k projektovaniu pracovných miest - Novák, Jaromír, 1978-
V súčasnosti sa čoraz viac prejavujú negatívne dôsledky nadmernej deľby práce na úkor jej pozitívnych vplyvov. Zvýrazňuje sa potreba zvyšovať vnútornú motiváciu pracovnej činnosti prostredníctvom vysokej spokojnosti zamestnancov s prácou, čo by malo priniesť nárast kvality ich pracovných výkonov a znižovanie absencií a fluktuácie. Za dôležité okolnosti sa z psychologického hľadiska považujú potreba zmysluplnej práce, priame priradenie zodpovednosti za pracovné výsledky a poznanie reálnych výsledkov svojej práce zamestnancami.