Izrael a události v arabském světě - Kalhousová, Irena
Arabské revolúcie zaskočili Izrael, ako aj iné štáty. Takú silnú vlnu, ktorá zmetie neotrasiteľných vládcov, akým bol egyptský prezident Mubarak, nikto nepredvídal. Izrael je od svojho vzniku vystavený značnej nenávisti a vojnám zo strany susedných štátov a ďalších krajín v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky. Izrael slúžil ako dobrá zámienka pre autoritatívne režimy, ktoré svoju neochotu k reformám obhajovali potrebou čeliť izraelskej hrozbe. Izraelskí predstavitelia neskrývajú svoje obavy z možných dopadov arabského jara na situáciu na Blízkom východe.