Blízkovýchodní studená válka a Obamův demokratizačný obrat - Hoder, Lukáš
Zahraničnopolitická orientáca amerického prezidenta B. Obamu. Budovanie bilaterálnych vzťahov. Udržanie USA ako jedinej svetovej superveľmoci. Snaha o zachovanie unipolarity medzinárodných bezpečnostných vzťahov a prevencia rastu regionálnych mocností. Pragmatizmus amerického prezidenta a bilateralizmus v zahraničnej politike. Vzťah USA k autoritatívnym režimom. Blízkovýchodná studená vojna.