Útočit a chránit - Petříčková, Iva
Humanitárna intervencia USA a neskôr NATO na území Líbye, keď bombardovanie líbyjských vládnych cieľov bolo doprevádzané dodávkami humanitárnej pomoci. Cieľ útokov - ochrana civilistov Líbye. Koncept R2P (responsibility to protect - zodpovednosť chrániť), ktorý bol zformulovaný Medzinárodnou komisiou o intervencii a štátnej suverenite v roku 2001. Tri piliere konceptu R2P. Argumenty pre použitie humanitárnej intervencie, ktorá nerešpektuje suverenitu štátu. Nedostatočné zakotvenie R2P v rámci medzinárodného práva robí z postupu, ktorý spája vojenské nástroje a humanitárnu pomoc nebezpečný diplomatický nástroj, ktorý môže byť ľahko zneužitý.