Sociálny štát v globálnej hospodárskej recesii - Stanek, Vojtech
Sociálny štát je súčasťou moderného sveta a vlastné ponímanie zmien sociálnou politikou závisí na tom, ktorú interpretáciu súčasných podmienok preferujeme. Globalizácia a následne hospodárska recesia priniesli problematické prejavy a dôsledky. Na jednej strane oslobodzuje človeka od diktátu obmedzených zdrojov, generuje rast a bohatstvo. Na druhej strane prehlbuje nerovnosť, odľudštenie ekonomiky, odcudzenie od prírody, chudobu. Vedie k desolidarizácii a podkopáva nohy sociálnemu štátu. Narušuje rovnováhu kategórií ako je štát, trh, práca, kapitál, sociálna bezpečnosť a flexibilita, solidarita a konkurencieschopnosť.