Vzťahový marketing - Poniščiaková, Oľga
Moderný marketing na trhu - vzťahový marketing a jeho 4C. CRM - príčiny vzniku, jeho ciele. Pre podnik je veľmi dôležité poznanie zákazníkov. Zefektívnenie riadenia vzťahov so zákazníkmi môže manažment dosiahnuť budovaním systému podporujúceho riadenie vzťahov so zákazníkmi.