Piata kvantitatívna dopadová štúdia (QIS5) v poistnom sektore
Za účelom identifikovania dopadov kvantitatívnych požiadaviek (pilier 1) novej regulácie poistného sektora (Solventnosť II) na poisťovne a zaisťovne sa v rámci Európskej únie uskutočnila v roku 2010 kvantitatívna dopadová štúdia. Technická špecifikácia k piatej kvantitatívnej dopadovej štúdii (QIS5) bola zverejnená v júli 2010 a samotné testovanie poisťovňami prebiehalo v období od augusta do októbra 2010 (skupinové výsledky boli predkladané do 15. novembra 2010). NBS za účelom obojstranného pochopenia technickej špecifikácie aktívne komunikovala s poisťovňami, napríklad prostredníctvom účasti zástupcov NBS na stretnutiach organizovaných Slovenskou asociáciou poisťovní a zverejňovaním odpovedí na otázky poisťovní na internetovej stránke NBS2. Problémy, ktoré nebolo možné vyriešiť na národnej úrovni, konzultovala NBS s EIOPA3.