Etický kontext hospodárskej a sociálnej politiky - Alexy, Martin, 1976-
Existencia silných záujmových skupín, ktoré majú schopnosť výrazne ovplyvniť situáciu autonómnych a nezávislých krajín pomocou ekonomických, finančných a informačných nástrojov. Etický kontext ako spoločný menovateľ, ktorý determinuje ekonomickú realitu od úrovne jednotlivca až po úroveň samostatných ekonomických celkov. Etické správanie na finančnom trhu. Potreba presadzovania základných etických princípov, ktoré by mali napomôcť už existujúcemu právnemu a legislatívnemu rámcu.