Určujúce faktory, priebeh a kultúrne dopady migrácie v Kolumbii - Reťkovský, Peter
Kolumbijská kultúra, ktorá sa charakterizuje ako súčasť latinskoamerického kultúrneho priestoru, vznikala postupným nanášaním a prienikom importovaných kultúrnych vzorcov na pôvodnú aborigínnu kultúru. Tento proces sa započal na začiatku 16. storočia a trvá prakticky dodnes, pričom v jeho histórii je možné rozoznať tri výrazné imigračné vlny: príchod pôvodných španielskych dobyvateľov a osadníkov, ktorí boli príčinou prvotnej kreolizácie kolumbijskej kultúry, ako aj neskoršie vlny africkej a arabskej imigrácie. Vyššie uvedený vývoj bol jednou z príčin heterogenity kolumbijskej kultúry, ktorá sa však spája s vysokým stupňom tolerancie a kultúrnej integrácie jednotlivých etnických skupín na území krajiny.