Pomalý rozvoj kombinované přepravy - Cempírek, Václav
Negatívne dôsledky hospodárskej recesie v roku 2009 spôsobili pokles prepravných objemov v kombinovanej doprave o 17 percent, v roku 2010 po miernom oživení ekonomiky, nastal rast kombinovanej dopravy o 8 percent. Doprevádzaná a nedoprevádzaná kombinovaná doprava v Európe. Presun na koľajnice je podporovaný Európskou úniou.